"Paimenen paikka on lampaidensa luona."
Yksikkövierailut. Poikkea kasarmille, siellä on aina joku, vähintään päivystäjä tai vemppaaja. Kerro vaikka vain yhdelle kuulumisesi, näytä naamaasi. Vuorenvarmasti sinusta kerrotaan eteenpäin ja varusmiehet muistavat toimikunnan olemassa olon. Usein saat mukaasi muutaman idean, terveisiä, tietoa arjesta tai hyvät naurut. Pyri moikkaamaan yksikköedustajaa samalla.
Tupavierailut. Erityisesti alokkaat eivät uskalla jutella kenellekään vieraalle vanhemman saapumiserän sotilaalle ilman käskyä. Pääset puheyhteyksiin alokkaiden kanssa menemällä vapaa-ajalla tai palvelustaolla tupaan asti ja istumalla alas. Tärkeintä ei ole, että sinä puhut, vaan että kuuntelet.
Muotojen puhuttelu. Armeijassa viesti kulkee, kun joku puhuu muodon edessä. Jos teet puhuttelustasi hauskan tai hassun sotilaallisuutta unohtamatta, saat viestisi läpi kerralla koko komppanialle.
Mainoskyltit varuskuntaravintolassa. Ruokailu on paikka, jossa varusmies pysähtyy hetkeksi. Mikset tarjoaisi hänelle luettavaa ruokapöytään? A4-pöytäständiin (pystymalli, T-malli) voit lisätä kaksipuoleisen A4-paperin, jossa on sopivassa muodossa infoa liikuntakerhoista, virkistystoiminnasta, ajankohtaisista jutuista ja vaikka VMTK:n kuulumisia.
Metsävierailut. Lähiharjoitusalueella maastossa koulutuksessa tai harjoituksessa olevat varusmiehet eivät ole tavoittamattomissa eivätkä myöskään virkistyksellä pilalle hemmoteltuja. Varusmiehet varmasti ilahtuvat jo kasvojesi näyttämisestä. Vielä enemmän hyvää vierailu tuottaa, jos mukanasi on lainaotsalamppuja, suklaapatukoita jakoon, yllätysiltapalaa, kahvia, pakkipusseja tai muuta mukavaa.
Polkupyörä. Laske, kuinka monta toimihenkilöä toimikunnassasi on. Selvitä, kuinka monta varusmiestä joukko-osastossanne on. Laske, kuinka monta varusmiestä yhden toimikuntasi jäsenen on tavattava tai nähtävä viikon aikana tai vaikka joka päivä, jotta joukko-osaston jokainen varusmies kohtaisi jonkun toimikunnan jäsenen vähintään kerran kuukaudessa. Polkupyörä on korvaamaton apu varuskunnassa liikkumisen nopeuttamiseen ja varusmiesten tapaamiseen vaikka sitten lyhyesti, ohimennen ja palveluksen aikana.
Yksikköedustajat. Kouluttakaa heidät hyvin. Kouluttakaa heitä jatkuvasti. Pitäkää päivittäin yhteyttä. Anna yksikköedustajille selkeitä viestejä vietäväksi yksikössä. Pidä yksikköedustajien tilannetietoisuus yllä.
Ajankäytön hallinta. Ei ole liioiteltua käyttää jokaisesta palveluspäivästä kultaista kolmasosaa tai jopa puolia ihan vain varusmiesten tapaamiseen. Kun VMTK-toimihenkilö viettää jokaikinen palveluspäivä kolme tai neljä tuntia päivästään varusmiesten kanssa jutellen, koulutusta seuraten tai vapaa-ajan toimintaa järjestäen varusmiesten parissa, yhteys toimikunnan ja kaikkien varusmiesten välillä pysyy auki varmuudella ja erinomaisesti.
Lautapeli-ilta Sotilaskodissa
Parturitapahtuma Sotilaskodissa (parturiopiskelijat harjoittelemassa koneella ajoa)
Pingisturnaus kahvi-munkki-palkinnoin Sotilaskodissa
Beach Volley -turnaus
Katukoristurnaus päiväsaikaan varusmiesten liikuntakoulutuksena
Elokuvailta (iso valkokangas, vieraat sallittu, leffaeväät)
Ei-kristityille varusmiehille oma viihdetapahtuma tulokirkon ja muiden kirkkotapahtumien aikana (esimerkki: VMTK-blogi: Ei-kristitty tulokirkko)
Viikko-ohjelma. Pitäkää yhdessä yllä viikko-ohjelmaa tai lukujärjestystä. Jos työtä on liikaa, pyytäkää yksikköedustajia avuksi. Jos tehtävää ei ole tiedossa viikko-ohjelmaksi asti, istukaa alas ja keksikää sitä.
Suunnittelu ja kalenterointi ennakkoon. Kun uusi puheenjohtaja tai miehistö aloittaa, suunnitelkaa yhdessä koko toimikausi aivan vähintään kotiutumiseen saakka viikkotasolla - jopa päivätasolla. Sisällytä siihen yksiköiden harjoitukset ja kasarmiviikot, alokasjakson tapahtumat, kotiutumisjuhlat, vuodenaikojen vaikutus liikuntakerhoihin, juhlapyhät, kaikki, mikä on jo etukäteen tiedossa. Varusmiesten palveluksen rakenne vaihtelee puolivuotiskauden aikana niin paljon, että monen hyvän idean toteuttamiseen on vain yksi tilaisuus, esimerkiksi alokasjakson ensimmäiset viikot tai viimeinen viikko ennen joukkokoulutuskauden alkua. Ideoita, joita saa vasta matkan varrella, voi olla hankala toteuttaa lennosta. Yksiköiden koulutuksen läpivientisuunnitelmat tarjoavat hyvän kehyksen varusmiestoimikunnan työn suunnitteluun kalenteriin.
Toimikunnan rutiinit. Hyvässä työpaikassa tiimille muodostuu omat rutiinit, jotka toistuvat päivittäin ja viikoittain. Miten aloitatte maanantai-aamun? Koska istutte kaikki pöydän ääreen lukemaan viikko-ohjelmaanne tai tulevia suunnitelmianne? Milloin jaatte toisillenne tietoa siitä, mitä kaikuja muilta varusmiehiltä on kuulunut? Käyttekö säännöllisesti yhdessä liikkumassa tai puntilla? Ilman rutiineja viikot helposti vilahtavat ohitse ja toimikunnan muut jäsenet eivät tiedä tai muista, mitä toiset tekevät.
Kotiutuva puheenjohtaja, tee seuraajallesi palvelus ja rakenna hänelle viikkotasoisen suunnitelman runko valmiiksi koko hänen puheenjohtajakaudelleen, jota hän voi alkaa työstää.
Pitäkää toimikunnan yhteistä päiväkirjaa, jonka avulla voitte koostaa toimikunnan toimintakertomuksen ja josta seuraajanne pääsevät lukemaan sen kaiken ns. hiljaisen tiedon, jota ei ymmärretä kirjoittaa toimintakertomukseen tai kertoa perehdytyksessä. Mikä tapahtuma toimi? Miten järjestettiin se ja se juttu? Kuinka paljon aikaisemmin alettiin valmistella sitä ja sitä? Miksi onnistuttiin tai epäonnistuttiin jossain?
Perustakaa perintökirstu. Aina kun joku paperi, juliste, väline tai muu fyysinen asia tulee käytetyksi tai vanhenee, dumpatkaa se perintökirstuun. Seuraava saapumiserä löytää perintökirstusta mallit asioiden järjestämiseen ja ideoita omaan työhönsä. Pro-versio perintökirstusta on lajiteltu, sisällysluetteloitu perintökirstu, jossa paperit on lajiteltu ja mapitettu ja tavaroille löytyy selitys, mitä ne ovat.
Kotiutuneiden sihteeristöjen tekemiä aloitteita pääsee lukemaan ainakin VMTK-sihteerin kautta.
Uusimmat pelikonsolit
Ajosimulaattori (Logitech)
Kuntosalitarvikkeita/Kuntoilumahdollisuudet yksiköihin
Pingispöytä (Mailoja + Palloja tarpeen mukaan)
Pöytäjääkiekko-/futispeli
Lautapelit
Lukutyynyt/ Torkkupeittoja
Kädenlämmittimet
Säkkituolit
Liikuntavälinelainaus
Ajantasainen informaatio VLK-toimintaan liittyen:
Tutustu Suomen sotilasurheiluliiton sivuihin, josta löydät lisätietoja varusmiesten liikuntakerhotoiminnasta: https://www.sotilasurheilu.fi/liikuntakerhot
Mikäli olette kiinnostuneita liikuntavarusteiden hankinnoista, uusien kerhojen järjestämisestä tai kerhonvetäjien hankkimisesta varuskunnan ulkopuolelta, olkaa yhteydessä kiltaan: varustoimikuntienkilta@gmail.com
Mitä ohjelmaksi?
Standup-koomikko
Varusmiessoittokunta
Huippuartisti, joka on juuri nousemassa pinnalle, jonka ehtii varata halvalla
Taikuri-koomikko
Redbull-tytöt
Hyvät safkat, lettukestit
Yhdistettynä PIV:iin
SOTILASKODIT
Yhteistyökuvioista kannattaa keskustella sotilaskohdin johtajan, sihteerin tai sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtajan kanssa. Paikallisten sotilaskotien tiedot löytyvät: www.sotilaskotiliitto.fi/yhdistykset
Sotilaskotiliitto on paikallisten sotilaskohtien valtakunnallinen kattojärjestö: www.sotilaskotiliitto.fi
PAIKALLISET NUORISOTOIMIJAT
Monet paikalliset nuorisotoimijat tukevat ja auttavat mielellään varusmiestoimikuntia. Heidän kauttaan voi olla mahdollista saada tukea esimerkiksi urheilumahdollisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen ja joskus myös hankintoihin.
Tälläisia toimijoita on esimerkiksi NMKY: https://ymca.fi/
Asevelvollisuuslain (28.12.2007/1438) 42 §:ssä säädetään varusmiestoimikunnista sekä osallistumisesta palvelusolosuhteita kehittävään toimintaan:
42 § Osallistuminen palvelusolosuhteita kehittävään toimintaan
Joukko-osastossa on joukko-osaston komentajan alainen varusmiestoimikunta, joka osallistuu varusmiesten aseman ja palvelusolosuhteiden kehittämiseen. Toimikunnalla on puheenjohtaja ja tarvittava määrä muita jäseniä ja toimihenkilöitä. Puheenjohtaja, jäsenet ja toimihenkilöt valitaan varusmiesten joukosta.
Joukko-osaston komentaja vahvistaa toimikunnan kokoonpanon ja määrää toimikunnan työtä ohjaamaan yhden tai useamman palkattuun henkilöstöön kuuluvan.
Varusmiestä saa kieltää osallistumasta 1 momentissa tarkoitettuun toimintaan vain, jos osallistuminen haittaa hänen koulutustavoitteidensa toteutumista. Kiellosta on kiellon antajan välittömästi ilmoitettava joukko-osaston komentajalle.
Pääesikunta antaa tarkemmat määräykset varusmiestoimikunnan toiminnan järjestelyistä.