Jokaisen tammikuun ja heinäkuun saapumiserän aloittaessa jokaisessa varusmiestoimikunnassa istuu uunituore aliupseerikoulusta valmistunut alikersantti ja kahdesta viiteen vanhemman saapumiserän miehistön jäsentä. Miehistö kotiutuu kaksi ja puoli kuukautta myöhemmin, ja uudet toimihenkilöt valitaan uudesta miehistöstä tekemään työtä oman ja seuraavan saapumiserän varusmiesten hyväksi. 5,5 kk:n miehistön palveluksen loppua kohden varusmiehet ovat yhä vain enemmän poissa kasarmilta ja poissa varusmiestoimikunnan välittömästä läheisyydestä.
Ennen kuin seuraava saapumiserä astuu palvelukseen, toimikunnan puheenjohtaja kotiutuu ja jättää toimikunnan tuoreen miehistön kanssa läpsystä vaihtaen seuraajalleen. Lähes kaikki, mitä varusmiestoimikunnan toimihenkilöt tekevät, he tekevät sitä itselleen ensimmäistä kertaa ja siis myös viimeistä kertaa.
Jatkuvuus ei ole se sana, jolla kuvata organisaatiota, jonka elinkaari on vajaa 2,5 kuukautta. Sen me koko kaaren jo nähneet VMTK-reserviläiset tahdomme tarjota. VMTK-tukipalvelu mahdollistaa sen, että
uusi toimihenkilö saa hyvän perehdytyksen,
jokainen toimikunta ei rakenna hiekkaan ja seuraava ei aloita aina alusta ja
toimikunnat voivat keskittyä itse asiaan ja varusmiesten palvelusolosuhteiden kehittämiseen sen sijaan, että pohtisivat, mitähän sitä pitäisi tehdä.
Neuvontapuhelin. Pulman, jonka VMTK-toimihenkilönä kohtaat, on joku toinen toimija aiemmin kohdannut. Kilauta ja kysy neuvoa!
Kikkakirjasto. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Tänne on koottu kaikki ideat, joita varusmiestoimikunta voi työssään tarvita.
Laajat verkostot.
Yhteisö.